четврток, 2. декември 2021. Вести денес: 136
home Вести

Рамадани од МЕПСО ексклузивно за Телма: МЕПСО за еден месец ќе плати 15 милиони евра поради недозволеното преземање од европската мрежа

Рамадани од МЕПСО ексклузивно за Телма: МЕПСО за еден месец ќе плати 15 милиони евра поради недозволеното преземање од европската мрежа

Преземаме струја од европската мрежа. Досега имаме 4 предупредувања за тоа преземање на струјата од седиштето во Швајцарија. Нивните анализи покажале дека нон стоп преземаме струја од мрежата што е недозволиво, изјави за Телма директорот на МЕПСО Крешник Рамадани.

Телма: Колку МЕПСО ќе треба да плати, која е сумата за тоа?

Рамадани: Според нашите пресметки до средината на октомври МЕПСО треба да плати околу 10 милиони евра. Таа сметка се пресметува до 5-ти наредниот месец, а се плаќа до 15-ти ноември. Ако продолжи овој тренд на зголемување, како што има, тогаш ќе биде над 15 милиони евра.

Директорот на МЕПСО во разговорот со новинарот на Телма, Огнен Чанчаревиќ појаснува дека потрошувачката е поголема од производството на електрична енергија, а набавка од добавувачите нема поради поскапените цени на берзата.

Интервјуто со Крешник Рамадани е објавено во вестите во 15:30.

Коронавирус