петок, 24. септември 2021. Вести денес: 87
home Вести

Рама и Вучиќ на средба со Заев

Рама и Вучиќ на средба со Заев

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, утре и задутре ќе престојува во Скопје, каде ќе се сретне со премиерите на Северна Македонија, Зоран Заев и на Албанија, Еди Рама, во рамките на иницијативата за соработка позната како „Мини Шенген“ ”

Форумот е организиран во рамките на иницијативата „Мини Шенген“, што подразбира подлабока економска интеграција на регионот, за сега три земји: Србија, Албанија и Северна Македонија. Пристапувањето кон иницијативата е отворено и за другите економии од Западен Балкан.

Како што објави Агенцијата за развој на Србија, претседателот Вучиќ и премиерите Рама и Заев ќе ја презентираат политичката и економската визија за интегрираниот регион.

Предвидени се деловни состаноци на бизнисмени од регионот по официјалниот дел на форумот.

Ќе учествуваат скоро 400 компании од регионот. Повеќето од нив, повеќе од 200, аплицирале од Србија, потоа повеќе од 100 од Северна Македонија, од Албанија околу 40, од ​​БиХ десетина или помалку или по една компанија од Австрија, Тајван, Израел, Полска, Романија, Бугарија, Франција и Грција.

Иницијативата „Мини Шенген“ води кон воспоставување на заеднички регионален пазар кој, како преодна форма, треба да го приближи регионот на ЕУ и да го забрза патот кон полноправно членство.

Заедничкиот пазар на Западен Балкан се заснова на принципите на слободно движење на луѓе, стоки, услуги и капитал, како што е и единствениот пазар на ЕУ.

Коронавирус