сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Радев: Почитувањето на правата на Бугарите во Македонија е предворјето за влез во ЕУ

Радев: Почитувањето на правата на Бугарите во Македонија е предворјето за влез во ЕУ

Претседателот на Бугарија Румен Радев повика на почитување на правата на Бугарите во Република Македонија и посочи дека тоа е предворјето за нејзина интеграција во Европската унија.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, Радев ја коментираше и темата за уништените бугарски воени гробишта во Република Македонија. Тој рече дека случајот го истражуваат бугарското Министерство за надворешни работи и Министерството за одбрана и истакна дека, според него, тоа претставува систематски процес на дебугаризација, процес на заживување на уништувањето на бугарското културно-историско наследство во Република Македонија.

-Не случајно го поставив токму ова прашање на Советот во Љубљана. Ова е предворјето на вратата за интеграција на Република Македонија во ЕУ- правата на Бугарите, недискриминација, како и нивна целосна интеграција во културниот, економскиот, општествениот и политичкиот живот на оваа земја. Исклучително е важна нашата поддршка за нивните барања да бидат признаени во Уставот на Република Северна Македонија, и да бидат свечено прогласени од претседателот, владата и парламентот на Република Македонија, додаде Румен Радев.

Бугарија категорично ќе реагира, и повеќе нема да остави ниту еден таков случај, додаде Радев, според кого вистинскиот проблем е дебугаризацијата и дискриминацијата на луѓето со бугарски идентитет во Република Македонија.

Коронавирус