понеделник, 25. јануари 2021. Вести денес: 71
home Вести

Пушачите се во поголем ризик да заболат од коронавирус

Пушачите се во поголем ризик да заболат од коронавирус

При пушење цигара прстите се во контакт со усните, што ја зголемува можноста за пренесување на вируси од рака на уста. Ова ги прави пушачите поранливи на COVID -19 и затоа треба да бидат особено внимателни, информира Министерството за здравство.

Пушачите исто така може да имаат веќе заболувања на белите дробови или намален капацитет на белите дробови што во голема мерка може да го зголеми ризикот од сериозни заболувања.

Состојби што ги зголемуваат потребите за кислород или ја намалуваат способноста на телото правилно да го користи, ги става пациентите со поголем ризик од сериозни белодробни заболувања како што е пневмонијата.

Најнови вести

Коронавирус