петок, 21. јануари 2022. Вести денес: 93
home Вести

Прва седница на новиот состав на ДИК

Прва седница на новиот состав на ДИК

Државната изборна комисија денеска ќе ја одржи првата седница.

Новите членови на највисокото изборно тело во државата, кои беа избрани на 25 јули годинава од Собранието на РМ се: Оливер Дерковски – претседател, Дитмире Шеху – потпретседателка и членови: Елизабета Постоловска, Јанакие Витановски, Борис Кондарко, Радица Ристеска и Енвер Салиу.

ДИК треба да  го спроведе референдумот за името Договорот со Грција што Собранието го распиша на 30 септември годинава.

Државната изборна комисија се грижи за законитоста во подготовката и спроведување на изборите во согласност со Изборниот законик и врши надзор над работата на изборните органи.

Коронавирус