петок, 4. декември 2020. Вести денес: 160
home Вести

Проверувајте си ги сметките: Колку пари треба да земете К-15 оваа година?

Проверувајте си ги сметките: Колку пари треба да земете К-15 оваа година?

Регресот за годишен одмор или познат како К-15 е задолжителен и оваа година.

Оваа 2019-та година до крајот на декември, на сметките на вработените треба да легнат минимални 9.610 денари.

Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари.  Услов кој треба да се исполни за  регресот за годишен одмор е  работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач, а право на регрес секој работник има еднаш во годината.

За работодавците кои нема да дадат К-15 следат големи казни, до 4.000 евра.

Истото важи и за оние кои ќе дадат К-15 па ќе го побараат назад од вработените.

Коронавирус