петок, 16. април 2021. Вести денес: 135
home Вести

Професор Тупанчески: Законот за обвинителство има крупни номотехнички грешки и создава правна несигурност

Професор Тупанчески: Законот за обвинителство има крупни номотехнички грешки и создава правна несигурност

Професорот Никола Тупанчевски на денешната јавна расправа во Собранието во однос на предлог законот за Јавно обвинителство посочи дека законот има крупни номотехнички грешки и создава правна несигурност

Членот 32 од предлог законот е каде што се уредуваат надлежности на ОЈО за организиран криминал и корупција, во еден ист член се користат 4 различни техники за типот на кривичните дела. Значи став 1 се однесува за злосторничко здружение, понатаму времетраењето, значи првиот стандард зборувам за цела наука, доктрина не би требало во еден член 4 пати различно да се настапува во елементи бидејќи се проудицира правна несигурност, вели професорот Тупанчески.

Најнови вести

Коронавирус