недела, 28. мај 2023. Вести денес: 13
home Вести

Приведувањето на Доневски, обид за дефокусирање на власта и Заев од насилното донесување на Законот за јазици

Приведувањето на Доневски, обид за дефокусирање на власта и Заев од насилното донесување на Законот за јазици

Министерството за внатрешни работи го привелa Васе Доневски, поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија, пишува Република.

Во јуни, минатата година Владата на Република Македонија уште на почетокот го разреши Доневски и за нов директор на СОЗР го назначи Пеце Мирчески од СДСМ.

Аналитичарите сметаат дека приведување на поранешниот директор на СОЗР, Доневски е обид за дефокусирање на јавноста од донесувањето на Законот за јазици со кој според многумина се разградува државата и е само почеток во федерализацијата на земјата.

Причините за приведувањето не се познати, но се очекува и во наредните неколку дена да има слични „спектакли“ се со цел одвлекување на вниманието на јавноста.

Најнови вести