петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 146
home Вести

ПРИЈАВЕТЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО: Ова е бесплатниот број на Народниот правобранител

ПРИЈАВЕТЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО: Ова е бесплатниот број на Народниот правобранител

Граѓаните на првиот круг од локалните избори во недела ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија 0800-54321, која ќе функционира во периодот од од 7:00 до 19:00 часот во канцеларијата на Народниoт правобранител.

Од Омбудсманот, исто така, информираат дека отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на Народниот правобранител во: Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права.

Покрај на бесплатната линија, граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на  следниве телефонски броеви:  Тетово: 044 344-082, Струмица: 034 329- 996, Кичево: 045 228-586, Битола: 047 242-310, Штип: 032 389-701 и Куманово: 031 431-488.

-Народниот правобранител, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање на итни мерки за ефективно  постапување од странa на  надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права, се вели во соопштението од Канцеларијата на Народниот правобранител.

Од Канцеларијата на народниот правобранител, исто така, потенцираат дека избирачкото право е  уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и дека  никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право, поради што не случајно повредата на слободата на определувањето на избирачите како и други повреди на избирачкото право се казниви дела, и апелира до сите чинители во изборниот процес да ги почитуваат здравствените протоколи утврдени за начинот на гласање.