вторник, 3. август 2021. Вести денес: 79
home Вести

Преку Богородица се влегува во Грција, но патници нема

Преку Богородица се влегува во Грција, но патници нема

Од копнените граници за влез во Грција од утрово за трансфер на патници и туристи е отворен граничниот премин „Евзони“ но дека ситуацијата е слична како и пред отворањето се гледа по граничниот премин „Богородица“ каде утрово е невообичаено мирно и нема патници и туристи.

Дежурната гранична служба на „Богородица“ информира дека од утрово границата ја поминале на излез од земјава околу дваесетина возила и дека состојбата речиси по ништо, или пак многу малку се разликува од претходната кога грчкиот премин „Евзони“ беше затворен за патнички сообраќај.

На границата нема и туристи од Србија на кои од денеска им е дозволен влез во Грција. Причината не е позната, а се претпоставува дека е страв од корона вирусот или пак непознатите процедури на кои инсистира грчката страна за влез во земјава, електронско пополнување на здравствени формулари, тестирање по случаен избор и означување на локацијата за престој во Грција.

За нашите туристи „Евзони“ останува затворен најмалку до 15 јули, а транспортниот сообраќај се одвива нормално, без прекин.

Коронавирус