четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 175
home Вести

Прекрасни македонски имиња со големо значење, а ние ги забораваме и ставаме странски

Прекрасни македонски имиња со големо значење, а ние ги забораваме и ставаме странски

Старите македонски имиња повеќе не се популарни, а еве кои традиционални имиња во себе кријат неверојатна симболика:

  1. Ружица– име на кралицата на цвеќињата, кое одлично ќе ми прилега на секое девојче. Розата е истовремено е нешто нежно, романтично и кршливо, но силно и симболично.
  2. Лидија– ова име значи „родена од Бога”, односно жена од Лидија, покраина во Мала Азија. Во коренот на името има асирски збор кој значи луѓе.
  3. Љубица– женско име со старословенско потекло, настанато од билката љубичица.
  4. Верица– основното толкување е христијанската доблест, верата, а самото име ќе се преведе како „онаа која верува” или „онаа која е верна”.
  5. Зорица– името потекнува од поимот кој означува дел од денот, зората и симболизира почеток на светлината. Како симбол за убавина, зората била инспирација на многу уметници во нивното создавање.
  6. Јасна– името настанало од придавката јасна, која значи светла, сјајна. Ова име симболизира позитивност, оптимизам и шарм.

За жал, повеќе дечиња добиваат “модерни“ странски имиња, а македонските прекрасни имиња остануваат заборавени.

Најнови вести

Коронавирус