четврток, 28. октомври 2021. Вести денес: 149
home Вести

Пратеници на СДСМ го поддржаа предлогот на Димовски за тргање од дневен ред на Законот за Инспекторат за употреба на јазиците, мнозинството го одби

Пратеници на СДСМ го поддржаа предлогот на Димовски за тргање од дневен ред на Законот за Инспекторат за употреба на јазиците, мнозинството го одби

Илија Димовски на денесшната седница побара повлекување на точката Закон за Инспекторат на јазиците, а основа за тоа му беше негативниот извештај на Веницијанската комисија.

Веницијанската комисија го повика Собранието да го ревидира овој закон кој е оценет како НЕФУНКЦИОНАЛЕН и НЕПРИМЕНЛИВ.

-Барам повлекување на точката Закон за Инспекторат на јазиците, а основа за тоа е негативниот правен извештај на Венецијанската комисија која го повикува Собранието да го ревидира Законот за јазици кој е оценет како нефункционален и неприменлив. Прво треба да се имплементираат препораките од Венецијанската комисија, рече Димовски.

ЗА: 30 Против: 47 пратеници Мнозинството го одби предлогот.

Локални избори 2021