сабота, 23. октомври 2021. Вести денес: 112
home Вести

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ бара формирање на Анкетна комисија која ќе го испита целокупниот процес на референдумското изјаснување

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ бара формирање на Анкетна комисија која ќе го испита целокупниот процес на референдумското изјаснување

Денес, пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ до Собранието на Република Македонија доставија предлог одлука за формирање на Анкетна комисија за испитување на целокупниот процес на референдумското изјаснување на 30-ти септември 2018 година.

-Покрај периодот на кампањата, анкетната комисија ќе има за задача да ги провери индициите дека на одредени избирачки места има сериозни нерегуларности односно фалсификување на резултатите преку полнење на кутии. Основаните сомнежи за сторен фалсификат на правото на граѓаните за гласање односно негласање мора да се расчистат. Довербата на граѓаните во институциите е сериозно нарушена и некој мора да сноси одговорност. Анектната комисија ќе има задача да утврди дали за време на кампањата постоело поткупување на гласачите и правење на притисоци од одредени избрани и именувани јавни функционери, стои во соопштението на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и се додава:

„Како претставници на граѓаните во Собранието на Република Македонија имаме одговорност и обврска да утврдиме како и за што беа потрошени финансиските средства во кампањата за референдумот, со оглед дека беше финансирана од Буџетот на Република Македонија. Анектната комисија треба да ја разгледа и утврди политичката одговорност за резултатите од референдумот, нарушениот углед на институциите и потрошените средства од Буџетот. Целта на оваа Анкетна комисија е низ дебата да ги утврди сите аспекти од референдумското изјаснување на 30 септември 2018 година и враќање на довербата на граѓаните во институциите“.

Најнови вести

Локални избори 2021