сабота, 14. декември 2019. Вести денес: 18
Во живо

ВО ЖИВО: Прес-конференција на потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски

home Вести

Поразувачки бројки: Иселувањето од Македонија експлодира откако дојде Заев и донесе „живот за сите“

Поразувачки бројки: Иселувањето од Македонија експлодира откако дојде Заев и донесе „живот за сите“

Во 2017-та и 2018-та нагло пораснал бројот на лица со македонски пасош што добиле дозвола за престој во земјите на ЕУ и на ЕЕА. Овие бројки веројатно се многу поголеми, зашто во нив не се содржани лицата од Македонија со бугарски и други пасоши, како ни тие што илегално престојуваат во земјите на ЕУ и ЕЕА.

Вкупната бројка на лица со први дозволи за престој од 2008 до 2018 година е 157.000, а за 2018-та податоците се се уште нецелосни, што може да значи уште поцрни бројки за иселувањето откако дојде „Живот за сите“.

И од овие бројки може да се процени како е „намален“ бројот на невработени откако го урнаа „режимот“ и го заменија со просечна плата од „500 евра“.

Погледнете ја графиката, по години, и како се движел бројот на иселувања, за време на „режимот“ и откако дојде „живот за сите“.