недела, 4. јуни 2023. Вести денес: 71
home Вести

Поразителна статистика за Македонија: Намален наталитетот, а зголемен морталитетот

Поразителна статистика за Македонија: Намален наталитетот, а зголемен морталитетот

Бројот на живородените деца во третото тримесечје од 2021 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 3.8 проценти и изнесува 5 065, додека бројот на умрените лица во истиот период годинава бележи  зголемување од 30.7 отсто во споредба со истото тримесечје од 2020  година и изнесува 7.209 лицa, а од нив 14 се умрени доенчиња, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика, за природното движење на населението во Република Македонија.

Со тоа природниот прираст изнесува  -2 144, што значи дека за  толку  лица е помал бројот на живородените деца од  бројот на умрените лица.

Бројот на склучените бракови во ова тримесечје од годината е за 11.7 проценти зголемен во споредба со истиот период од 2020 година и изнесува 4.398 бракови, додека според податоците на Државниот завод за статитика, добиени се 480 извештаи за разводите.  (МИА)

Најнови вести