понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 182
home Вести

Поразителна и црна статистика за Македонија: Во регионот сме втори по просек на смртност од коронавирусот

Поразителна и црна статистика за Македонија: Во регионот сме втори по просек на смртност од коронавирусот

Светскиот просек за смртноста на заразените пациенти на коронавирусот е 13,2 на еден милион население. Македонскиот просек е 16, а во регионот повисока смртност има само Словенија – 22.

Според бројот на заразени случаи на еден милион население светскиот просек е 216, а за Македонија таа бројка е 341.

Просек на смртноста на заразени пациенти на коронавирусот на 1 милион население

 • Словенија — 22
 • Македонија — 16
 • Турција — 12
 • Босна и Херцеговина — 11
 • Грција — 9
 • Србија — 8
 • Албанија — 8
 • Хрватска — 5
 • Бугарија — 4
 • Црна Гора — 3

Просек на заразени лица на коронавирусот на 1 милион населление

 • Словенија — 558
 • Турција — 558
 • Црна Гора — 417
 • Хрватска — 364
 • Србија — 355
 • Македонија — 341
 • Босна и Херцеговина — 275
 • Грција — 193
 • Албанија — 145
 • Бугарија — 93

Тестови на милион жители: Словенија 15896, Црна Гора 3708, Турција 3643, Хрватска 3559, Грција 3409, Македонија 3154, Бугарија 2663, БиХ 2106, Србија 1630, Албанија 1176.

Светскиот просек на заразени лица на коронавирусот на 1 милион жители е 218.

Локални избори 2021