среда, 20. јануари 2021. Вести денес: 162
home Вести

Поради одрони од камен внимателно возење од Дебар кон Маврово и кон Струга

Поради одрони од камен внимателно возење од Дебар кон Маврово и кон Струга
илустрација

Ветерот и обилните и интензвни врнежи присутни изминатите денови во поширокиот дебарски регион, предизвикаа помали, но чести одрони од камен на патните правци од Дебар кон Маврово и кон Струга.

Поради тоа постојано се на терен екипи на дебарската секција на „Македонија пат“ под чија надежност се патните правци кон Маврово односно делница Дебар-Жровнца, кон Струга или делница Дебар-Глобочица, патот Мелнички Мост – Центар Жупа, кон граничнот премин „Блато“, како и кракот од Бошков Мост кон селата од Мала Река.

– На патните прваци кои се под наша надлежност има појава на помали но ест одрони од камен,посебно на делницата Дебар-Жировница и ДебарГлобочица. Наши екипи се постојано на терен и редовно ги отстрануваат од коловозот,со цел непречено и безбедно одвивање на сообраќајот, вели Деар Лиманоски, раководител на секцијата.

Тој апелира на голема внимателост при движење на споменатите патни правци и делници,прилагодување на брзината според условите на патот и строго почитување на патната сигнализација.

Обилните дождови, според стручните лица, поволно ќе се одразат во зголемувањето на водостоите на реките во ова сливно подрачје, што ќе условат и повисоко ниво на акумулација„Дебарско Езеро“ што ќе значи и поголемо производство на електрична енергија во ХЕ „Шпиље“.

Коронавирус