среда, 28. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Поповски: Шилегов се однесува како властелин во Град Скопје

Поповски: Шилегов се однесува како властелин во Град Скопје

Владо Поповски во градсоко собрание на Град Скопје со прашање до градоначалникот Петре Шилегов дали знае кој носи, а кој спроведува одлуки во градот. Поповски незаконитите постапки на градоначалникот ги оцени како господарско и властелинско однесување, со кое ги спроведува личните одлуки, а не одлуките на советот на Град Скопје.

-Прашањето ми е дали господинот градоначалник знае кој носи одлуки, а кој ги спроведува. Второ, за да биде донесена таква одлука неопходен е заклучок од материјален карактер, дали има податоци колку трите галии го запираат протокот на вода во Вардар, дали трите галии можат да бидат причини за излевање или има други фактори, со потпрашање на првото прашање до градоначалникот.

Изјавите на градоначалникот по однос на непочитување на одлуката на реголаторна комисија исто и со онаа одлука заа Универзалната сала за неплаќање на напревениот проект донесени во законска процедура. Односот на градоначалникот го окарактеризира како крајно волонтеристички, а не според законските процедури. Како што вели во своето излагање Поповски:  

-Засега градоначалникот својата функција ја сваќа како господар, како властелин на кој што градот Скопје му е феуд. Ќе мора да се ослободи од тој комплекс и да влезе во рамките на правнот поредок на Република Македонија.

Тој се осврна на фактот дека одлуката сеуште не е мериторно донесена и дека тaа допрва следува и нагласи дека Шилегов дал налог да се истражи, па подоцна да се донесе одлука.

-Се разбира дека во сегашниот одговор решение мериторно или мериторна одлука допрва следува, Вие сте дале надлог да се истражи сето тоа, сите параметри и слично. Обрќајќи се кон градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов.

Поповски во својот говор кажа дека нема соодветен демант на поради невистинитоста на веста за одлука која се уште не е донесена, а медиумите ја пренеле како конечна одлука. Без да се демантира оваа одлука.

-Во печат од Плусинфо: соопштение Шилегов дал налог да се извадат трите галии од Вардар и да се расчити шутот околу нив, во меѓувреме не беше демантирана токму оваа изјава. Што значи како да е преудицирано решението.

Коронавирус