четврток, 1. јуни 2023. Вести денес: 53
Во живо

Мицкоски во општина Конче во рамките на активноста „Ова е Македонија за сите“

home Вести

Погледнете кои неработни денови следуваат до крајот на годинава, три има само во август

Погледнете кои неработни денови следуваат до крајот на годинава, три има само во август

Според Законот за празниците на Република Македонија од Министерството за труд и социјална политика следниот неработен ден за сите граѓани е 2-ри август (четврток).

После овој празник следи 28 август (вторник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица), кој е неработен ден за граѓаните од православната вероисповед и за граѓаните од муслиманска вероисповед 21 август (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам.

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија до крајот на 2018та година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ

 • 02 август (четврток), Ден на Републиката
 • 8 септември (сабота), Ден на независноста
 • 11 октомври (четврток), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (вторник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември (сабота), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед

 • 28 август (вторник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 ноември (четврток), Празникот на сите светци
 • 25 декември (вторник), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 21 август (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (четврток), Ден на Албанската азбука
 • 19 септември (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (петок), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (петок), Ден на настава на турски јазик