среда, 22. јуни 2022. Вести денес: 155
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Вести

Почна самитот „Македонија 2025“

Почна самитот „Македонија 2025“

Во Скопје почна Самитот што го организира „Македонија 2025“ на кој присуствуваат креатори на политики, лидери на компании, претставници на дипломатскиот кор, меѓународни организации, академската и граѓанската заедница.

Фокусот на годинашниот самит е ставен на она што може да се направи за да се избегнат кризите и да се подобри животниот стандард на граѓаните и деловното опкружување за бизнисите. Ќе се разговара за дигитализацијата, развојот на технологијата, важноста на лидерството, градењето на глобални брендови, дигиталните општества, работните места и човечкиот капитал, како и „блок-чеин“ технологиите.

На самитот присуствуваат премиерот Димитар Ковачевски и српската премиерка Ана Брнабиќ кои ќе се обратат на првиот панел.

Извршната директорка на „Македонија 2025“ Никица Мојсовска-Блажевски, осврнувајќи се на работата на „Македонија 2025“, рече дека со низата програми што ги реализираат, организацијата помага во создавањето на силни успешни компании и им помага на младите да станат успешни.

Џон Битов, еден од основачите на „Македонија 2025“ рече дека 2022 година е предизвиувачки тешка година не само за Македонија, туку и за сите останатите држави, но оти сите во државава треба да се обединиме околу платформата за просперитетна Македонија.

Коронавирус