вторник, 18. јуни 2019. Вести денес: 116
home Вести

Почина македонскиот професор и последен претседател на здружението „Голи оток“

Почина македонскиот професор и последен претседател на здружението „Голи оток“

Вчера во Скопје почина проф. д-р Димче Најчески (1925-2018), професор во пензија при  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, последен претседател на здружението „Голи Оток“ во Македонија.

Димче Најчески беше борец против фашизмот, партизан, голооточанин, професор, научен работник, публицист и политички активист.

Посмртните останки на професор Димче Најчески ќе бидат изложени утре (сабота) во капелата на гробиштата „Бутел“ во 11 часот, а погребот ќе биде во 12 часот.