петок, 13. декември 2019. Вести денес: 0
home Вести

Почина Јован Ристов, основачот на Управата за заштита на културното наследство

Почина Јован Ристов, основачот на Управата за заштита на културното наследство

Основачот и прв директор на Управата за заштита на културното наследство, Јован Ристов ненадејно почина вчера во Скопје.

Ристов беше истакнат правник што се бореше за заштита на културното наследство. Беше основач и прв директор на Управата за заштита на културното наследство, а во текот на кариерата работеше и во Националниот конзерваторски центар на Македонија, како и еден од најистакнатите членови на Македонскиот национален комитет на Синиот штит.

Автор е на повеќе книги за споменичното право и за заштитата на културното наследство во Македонија.

Почина на 69 годишна возраст, а неговите посмртни останки ќе бидат изложени денеска (петок, 7 декември) од 13 до 14 часот во капелата на Градските гробишта Бутел.