среда, 27. октомври 2021. Вести денес: 140
home Вести

Плусинфо: Венецијанската комисија оценува дека Законот за јазиците ќе го загрози функционирањето на целиот судски систем!

Плусинфо: Венецијанската комисија оценува дека Законот за јазиците ќе го загрози функционирањето на целиот судски систем!

„Многу одредби од Законот за јазици (од 2018 година) ги надминуваат европските стандарди дефинирани особено во Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства и Европската повелба за регионални и малцински јазици. Ова во принцип е за пофалба. Венецијанската комисија ја поздравува подготвеноста на властите на Северна Македонија за подобрување на јазичната состојба на немнозинските заедници. Како и да е, според мислењето на Венецијанската комисија, во одредени области законот оди премногу далеку, наметнувајќи нереални правни обврски на јавните институции. Ова е особено случајот со одредбите со кои се предвидува употреба на албанскиот јазик во судските постапки, кои се формулирани на толку широк начин што сигурно би барале повеќегодишна подготовка да биде целосно спроведена“.

Ова се дел од оценките во нацртот на Заклучоците на Венеицијанската комисија, што официјално ќе се објават на 17 октомври. Нацртот е подготвен на 27 септември годинава и Плусинфо поседува копија од овој документ.

Целиот текст на Плусинфо.

Локални избори 2021