недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 56
home Вести

„Платите ги даваме за лекови“: Над 300 работници протестираат во Тетово, шест месеци се без платени придонеси

„Платите ги даваме за лекови“: Над 300 работници протестираат во Тетово, шест месеци се без платени придонеси

На 300 работници на ЈКП Тетово не им се платени придонесите шест месеци. Поради тоа се одлучија да излезат на протест и на тој начин да го изразат нивниот револт. Предупредија, доколку придонесите не им бидат платени, ќе престанат да го чистат градот. Повеќето од нив имаат хронични болести, а целата плата ја трошат на лекови.

„Протестирам поради тоа што шест години и шест месеци сум без здравствено осигурување, без решение за работа, плус тоа секој месец ми фалат 2 илјади денари и немам каде да се жалам“, вели работник.

„Протестираме за здравствено осигурување, наместо да ги купиме лековите за 200 денари ние плаќаме 2000 денари, и платата ми оди за лекови. Јас за време на пандемија немам одено на работа 2 месеци бидејќи имам срцева болест. Има и такви кои трошат по 8 илјади денари за лекови“, додава друг работник.

„Но, не е направено, ни ветија пред повеќе од еден месец!“

Директорот на претпријатието вели дека неисплатата на придонесите е резултат на тоа што граѓаните не ги плаќаат сметките.

„Претпријатието е погодено со 26 милиони денари и ние не успеавме освен за плати и други обврски, како што се нафта и други, да ги исплатиме придонесите поради тоа што граѓаните не ги плаќаат сметките на ЈКП Тетово“, вели Џељал Цека.

Тој се надева дека Владата со ребалансот на Буџетот ќе најде решение и за овие работници, но не пред да поминат 2 месеци.

„Верувам дека ќе најдеме решение за месец и пол до 2 месеци за проблемот со придонесите на работниците“, додава Џека.

Над 300 работници за време на пандемија постојано одеа на работа, а владата на ова категорија не и понуди финансиска помош. На нив од март месец не им се платени придонесите за пензиско и здравствено осигурување, а има и работници кои веќе 6 години работат со договор на дело.

Извор: ТВ21