четврток, 4. март 2021. Вести денес: 80
home Вести

Планот за вакцини скроен, вакцини НЕМА!

Планот за вакцини скроен, вакцини НЕМА!

Откако Владата даде зелено светло на планот за имунизација на населението од вирусот корона, надлежните органи започнаа подготовки за спроведување. Но, иако „свадбата“ е подготвена, „невестата“ ја нема. Анти-ковид вакцините сè уште не пристигнаа во земјата, иако предизвиците за нивно обезбедување се развиваат на неколку фронта. Владата најавува дека вакцинацијата ќе се спроведе во три фази, кои вклучуваат три приоритетни групи на граѓани, медицински персонал, хронично болните и лица кои вршат услуги во критичната инфраструктура на државата, која ги вклучува полицијата, армијата и другите категории.

„Владата на РСМ, односно Министерството за здравство ги презеде сите мерки за обезбедување вакцини за имунизација на населението. „Според планот што го одобривме на вчерашната седница, вакцинацијата ќе се изврши во три фази, додека првите вакцини ги очекуваме да пристигнат од компанијата„ Фајзер “, на почетокот на февруари“, рече Мухамет Хоџа, владин портпарол.

Кинеската вакцина СиноВак нема да има потреба од посебни услови за складирање во екстремно ниски температури. За разлика од вакцините Фајзер и Модерна, кои се базираат на вбризгување на дел од генетскиот код на вирусот корона во човечкото тело, кинеските вакцини се прават на традиционален начин засновани на ослабен вирус. Според властите, може да се чуваат во обичен фрижидер од 0 до -20°C. Од Министерството за здравство чекаат одговор за кинеските вакцини.

„До крајот на неделава чекаме одговор од кинескиот производител на вакцини за количината што можеме да ја очекуваме од таму. Станува збор за 200 илјади дози вакцини „КоронаВац“ против Ковид-19, кои ќе ги добиеме со еден контингент. Во меѓувреме, ја чекаме и конечната потврда за датумот на набавка на вакцини преку механизмот „Ковакс“, како и вакцините што ќе ги купиме од Србија“, велат од министерството за здравство.

Но, „Фајзер“ сè уште не одговорил на српските власти за да се отвори патот за сертификација на 8.000 вакцини што ќе бидат испратени во Скопје. Како и оние преку северниот сосед за директно купување на 5850 вакцини од „Фајзер“, ќе се направи преку итен увоз и без законски измени.

За 833 илјади вакцини што ги очекуваме преку системот Ковакс, Владата на почетокот на декември издвои близу 7,96 милиони евра. Испораката преку платформата Ковакс ќе чини 10 американски долари по единица, трошок за кој нашата држава плати аванс од над 1,1 милиони евра. Превозот за нив не е вклучен.

Коронавирус