вторник, 13. септември 2022. Вести денес: 38
home Вести

Пиењето и пушењето кај младите опаѓа, но расте ризикот од други зависности

Пиењето и пушењето кај младите опаѓа, но расте ризикот од други зависности

Пиењето и пушењето кај тинејџерите на возраст од 15-16 години опаѓа, но ризикот од употреба на канабис и новите видови на зависност се причина за загриженост. Дваесет и седум отсто од македонските ученици се имаат обложувано за пари во последната година, додека 19 проценти минуваат повеќе од шест часа на социјални медиуми за време на школските денови, а 11 отсто повќе од шест часа во играње видео игри за време на викенд, покажува извештајот на Европскиот училишен истражувачки проект за алкохол и други супстанци (ESPAD).

Студијата, спроведена во партнерство со Европски центар за следење на дроги и зависности од дроги со седиште во Лисабон (ЕМЦДДА), се базира на репрезентативни студии во 35 европски земји вклучително и Македонија. (МИА)

Најнови вести

Коронавирус