понеделник, 27. септември 2021. Вести денес: 44
home Вести

ПЕТ ДЕНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗГАСИ ПОЖАРОТ ВО СТРУМИЧКО – огнените јазици ќе ги проголтаат и единствените ветерници во земјава!

ПЕТ ДЕНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗГАСИ ПОЖАРОТ ВО СТРУМИЧКО – огнените јазици ќе ги проголтаат и единствените ветерници во земјава!

Речиси пет дена не може да се изгасне пожарот во струмичко…

Пожарот кај м.в.Погана, кој започна на ден 01.08.2021 година е со намален интензитет, односно нема активно горење.

Досега опожарени се околу 1.300 ха ниско стеблеста шума (даб, габер, прнар, јасен). Денес до околу 12:00 часот беше спласнат, но со појавата на посилен ветер се прошири према Богданци, непосредно пред ветерниците е активен и посилен и критично за еден дел од зимзелена шума, како ветрениците.

На останатиот терен према населените места Балинци и Брајковци е локализиран. На терен интервенираат: ТППЕ Валандово со 2 ПП возила и 7 пожарникари; ШС Саланџак – Валандово со 14 вработени; ПО ДЗС Валандово со 7 припадника; АРСМ со 30 припадника; ЕВН Битола со 7 вработени, едно теренско возило и 1 цистерна и Здружение од Битола со 9 припадника. Има и 2 трактори за пренос на храна и вода за учесниците во пожарот.

Поради новонастанатата ситуцација и активирање на пожарот во непосредна близина кај ветерниците ќе има потреба и за утрeшниот ден помош од армијата и други сили.

Коронавирус