петок, 7. октомври 2022. Вести денес: 185
home Вести

Пенков: СДСМ во Неготино ги наполни јавните институции со партиски кадри, ВМРО-ДПМНЕ по локалните избори ќе изврши ревизија на секој оглас и на секое вработување посебно

Пенков: СДСМ во Неготино ги наполни јавните институции со партиски кадри, ВМРО-ДПМНЕ по локалните избори ќе изврши ревизија на секој оглас и на секое вработување посебно

Актуелното раководство на Социјалдемократскиот сојуз Неготино на чело со Градоначалникот Делков и Претседателот на Советот Витанов, на локалните избори во 2017-та година ветуваа „Живот во Неготино“, но живот во Неготино за жал, има само за нив и за дел од нивните семејства и сопартијци, рече на прес-конференција Златко Пенков, пратеник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

-Сведоци сме дека во изминативе речиси четири години единствена константа во нивното работење се партиските вработувања. Најпрво на чело на институциите во општината поставија раководни кадри кои во најголемиот дел се одликуваат со неспособност и некадарност, но истите покажаа исклучителна способност во вршењето мобинг и притисоци врз вработените лица во институциите. За овие четири години направени се повеќе од 200 нови вработувања во државни и јавни институции во општина Неготино. Во најголемиот дел станува збор за вработувања на лица кои не поседуваат никаков квалитет, освен што се партиски војници на Социјалдемократскиот сојуз или се во роднинска врска со високи партиски функционери. Во недостиг на нови инвестиции и отворање на нови стопански капацитети во општина Неготино, кои очигледно воопшто не им се предизвик на Социјалдемократскиот сојуз, најголемиот дел од нив се вработени во ТЕЦ Неготино и „Македонија пат“. Во „Македонија пат“ досега се вработени повеќе од 30 лица, а посебен е случајот со ТЕЦ Неготино каде што досега се вработени повеќе од 50 лица, а во најава се вработување на уште нови лица. Јавно прашуваме: Од каде е потребата за нови вработувања во ТЕЦ кога дел од нововработените воопшто не одат на работа, а земаат плата?! Исто така, во најава има и нови вработувања на ЈП Паркинзи за нови 14 лица, од кои најголеми дел се повторно ќе бидат административци. ВМРО-ДПМНЕ повторно предупредува дека ова претпријатие според сите параметри ќе работи нерентабилно, ќе служи само за вработување на партиски кадри од Социјалдемократскиот сојуз и ќе служи како инструмент за предизборни лажни ветувања и манипулации. Секако, очекуваме трендот на нови вработување и огласи да продолжи во наредниот период, се со цел сега предизборно да се згрижат што е можно повеќе активисти на Социјалдемократскиот сојуз. При тоа најавуваме ревизија на секој оглас и на секое вработување посебно, како и одговорност од страна на раководните кадри, истакна Пенков.

Трендот на партиски вработувања мора да запре. Затоа, ВМРО-ДПМНЕ во пресрет на локалните избори, ќе понуди нови луѓе со визија, цел и личен интегритет на кои приоритет ќе им бидат потребите на граѓаните, а не семејно-партиските вработувања врз товар на Буџетот од граѓаните. Истовремено, ВМРО-ДПМНЕ ќе понуди и сериозна Програма за вистинско решавање на проблемите на нашите сограѓани и за просперитет и развој на општина Неготино, доде тој.

Коронавирус