недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 69
home Вести

Пемова: Потребата од „Еко“ дрво во општините каде што има големо аерозагадување е огромна

Пемова: Потребата од „Еко“ дрво во општините каде што има големо аерозагадување е огромна

И покрај тоа што мојот колега Диме Велков претходно кажа за функцијата на „Еко“ дрво за кое што денеска сите ние колегите зборуваме бидејќи сметаме дека потребата од едно вакво дрво во општините каде што има големо аерозагадување е огромна. И кажа исто така сакам да потенцирам дека во Буџетот има пари за вакво нешто, еве сведоци сме дека заменик министерот не го прифати овој предлог односно овој амандман. И во мојот град Кавадарци да има поставено едно вакво „Еко“ дрво и покрај тоа што средства има и кажа дека аерозагадувањето во иднина ќе се решава со други мерки кои што ќе ги презема владата, појасни Весна Пемова, пратеник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, при заседавање на Комисијата за финансирање и буџет.

Пемова исто така образложи дека ова „Еко“ дрво е познато како „Зелен билборд“ или како „Вертикален растителен ѕид“ и преставува вертикална структура од мовови висока 4 метри, широка 3 метри и е комбинација од специфични контури на мовови на васкуларни растенија кои што апсорбираат ситна прашина, односно ПМ10 честички. 

Исто така, еко дрвата имаат способност да неутрализираат од 240 тони јаглерод диоксид годишно и заменуваат вкупно 275 дрва.

Најнови вести

Коронавирус