четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 13
home Вести

Паркиралишта во Македонија има на над 600 илјади метри квадратни

Паркиралишта во Македонија има на над 600 илјади метри квадратни

Над 600 илјади метри квадратни изнесувала површината на паркиралиштата и гаражите во Република Македонија во 2017 година.

Државниот завод за статистика објави дека  бројот на паркиралишта и гаражи, како објекти за паркирање, изнесува 195 со површина од 607. 402 m2. Според обработените податоци, 21.290 места за паркирање се на отворен простор, 2.184 места за паркирање има во покриените гаражи, додека во катните гаражи има 6.197 места за паркирање.

Бројот на местата за паркирање на отворен простор на лицата со посебни потреби, во 2017 година, изнесува 459, во покриените гаражи 53, додека бројот на местата за паркирање во катните гаражи изнесува 185.

(Миа)