понеделник, 25. јануари 2021. Вести денес: 173
home Вести

Пакетот социјални закони денеска пред пратениците

Пакетот социјални закони денеска пред пратениците

Собранието на Република Македонија денеска ќе ги продолжи 98-та и 93-та седница, на која пред пратениците се пакетот социјални закони.

На дневен ред на 93-та седница, се останати предлог законот за социјалната заштита, за социјална сигурност за старите лица и за заштита на децата, сите три по скратена постапка.

Овие закони кои беа презентирани во септември треба да овозможат воведување гарантиран минимален приход што ќе овозможи зголемување на помошта што корисниците ја добиваат од државата, како и олеснување на достапот до детски и образовен додаток.

Во рамки на продолжението на 98-та седница, пратениците денеска ќе треба да гласаат, откако вчера дискутираа по предлог законите за данокот на додадена вредност и за вработување и осигурување во случај на невработеност, двата во прво читање. На дневен ред на 98-та седница се наоѓаат повеќе закони во прво читање, меѓу кои Законот за катастар на недвижност, за урбанистичко планирање, за минимална плата, за волонтерството , како и годишни извештаи за работењето и финансиски планови на повеќе агенции и државни комисии.

Во Собранието, денеска се закажани и седници на собраниските комисии за финансирање и буџет и на законодавно-правната комисија.  (МИА)

Коронавирус