вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Овој светец денеска простува се, но само ако отидете во црква и го направите ова во негова чест!

Овој светец денеска простува се, но само ако отидете во црква и го направите ова во негова чест!

Свети Варлам беше Антиохиец. Заради верата во Христос како Бог, беше изведен пред суд и мачен. Најпосле, мачителите на дланката му истурија жар, а одозгора ставија темјан, сакајќи да го натераат да го фрли жарот со темјанот пред идолите, па така да го натераат да ги окади.

Но, Варлам долго го држеше жарот во дланката, додека дланката сосема не му изгоре. Потоа, свети Варлам издивна од големата болка и го прададе својот дух на Бога. Пострада во 304 година. Денес Црквата го слави и свети пророк Авдиј, кој живееше 900 години пред Христос.

Заблагодарувајќи му се на животот исполнет со страдања светиот маченик Варлам се смета за заштитник на сите оние кои неправедно страдаат и патат.

Се верува дека кој денес отиде во црква, запали свеќа и се помоли на овој светец ќе добие олеснување и простување на гревовите.

Најнови вести

Коронавирус