понеделник, 20. март 2023. Вести денес: 123
home Вести

Овие зборови заборавете ги на овој ден: Доаѓа големиот празник Св. Никола, еве што велат обичаите и верувањата за овој ден

Овие зборови заборавете ги на овој ден: Доаѓа големиот празник Св. Никола, еве што велат обичаите и верувањата за овој ден

Православните верници на 19 месецот го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, пере…

Свети Никола за животот ги подучувал луѓето, лекувал, им помагал на сиромасите.. Многумина не знаат, но Свети Никола станал заштитеник на морнарите затоа што својот имот го користел за откуп на заробениците.

Постои верување дека на тој ден никој не треба да го потсетувате на долг, ниту додатно да му ја отежнувате положбата затоа што е должник. Треба да се носат подароци за оние кои го слават Свети Никола. Меѓутоа и оние кои го слават празникот по некои обичаи на некои места во земјава своите гости не треба да ги пуштат со празни раце, туку мора да им дадат дарови пред да си одат дома.

loading...