сабота, 4. декември 2021. Вести денес: 82
home Вести

Овчарството во Тетовско има потреба од помош поради загубите

Овчарството во Тетовско има потреба од помош поради загубите

Одгледувачите на овци од Тетовско побараа што поскоро ресорното Министерство да најде начин да им се помогне околу загубите, бидејќи поради тоа сточарите се одлучуваат да го продаваат добитокот и на друг начин да обезбедуваат егзистенција. Своите ставови денеска ги истакнаа на состанокот во Тетово со раководството на Сојузот на одгледувачи на овци и другите сродни асоцијации и установи.

-Пред продавање на јагнињата ни беше ветено дека загубата ќе се покрие. Сто десет до 130 денари се откупуваше јагнето, а цена на „чинење“ на јагне е 180 денари по килограм. Тоа значи загуба од по 40-70 денари по килограм. Се зборуваше да се плати по предадено јагне во кланица, да се додаде некој денар да не одат во загуба. Поради откупот на јагнињата сме во загуба, сите ги продаваат овците и бараат друга работа, рече Меџит Амити, одгледувач на овци од Тетовско.

Тој додаде дека и состојбата со волната е катастрофална. -Никој не ја купува волната. Една овца да се стриже е 50 денари, а волната ни 10 денари не ја земаат, сите ја фрлаат од сточарите, рече Амити.

Актуелната состојба во овчарството треба да се координира со ветувањата од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за одржливост во оваа област, велат од Сојузот.

-Имаме три мерки да се покрие загубата за кои разговараме по региони. Треба да одлучиме дали со интервентна мерка за килограм продадено јагне во кланични капацитети или по глава продадено јагне или со зголемување субвенции со што би се надоместиле загубите што ги трпат овчарите. Загубата ја утврдува Институт за овчарство – Скопје. Тие утврдија по региони дека загубите не се подеднакви. Сметам дека треба да се одржува оваа гранка, бидејќи за разлика од Европа ние се уште имаме млади луѓе кои се волни да работат во сточарството, изјави Никола Георгиев, претседател на Сојузот на огледувачи на овци на Република Северна Македонија.

На состанокот се разговараше и за спроведувањето на традиционалната манифестација „Овчарски денови на Бистра“

Коронавирус