петок, 16. април 2021. Вести денес: 150
home Вести

Оваа година спојување на Први мај и Велигден во еден викенд – еве ги сите неработни денови за 2021 година

Оваа година спојување на Први мај и Велигден во еден викенд – еве ги сите неработни денови за 2021 година

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2021
година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ
01 јануари (петок), Нова Година,
07 јануари (четврток), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
01 мај (сабота), Ден на трудот,
03 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
13 мај (четврток), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
24 мај (понеделник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
02 август (понеделник), Ден на Републиката,
8 септември (среда), Ден на независноста,
11 октомври (понеделник), Ден на народното востание,
23 октомври (сабота), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
8 декември (среда), “Св. Климент Охридски”,

За граѓаните од православна вероисповед
06 јануари (среда), Бадник, ден пред Божик,
19 јануари (вторник), Богојавление (Водици),
30 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
18 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
28 август (сабота), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед
05 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
01 ноември (понеделник), Празникот на сите светци,
25 декември (сабота), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед
20 Јули (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (понеделник), Ден на Албанската азбука,

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
• 27 јануари (среда), Свети Сава,

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ
• 08 април (четврток), Меѓународен ден на Ромите,

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
• 23 мај (недела), Национален ден на Власите,

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
• 16 септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
• 28 септември (вторник), Меѓународен ден на Бошњаците,

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
• 21 декември (вторник), Ден на настава на турски јазик.

Коронавирус