недела, 4. декември 2022. Вести денес: 40
home Вести

Ова се пратениците кои гласаа „ЗА“ промена на името на Република Македонија

Ова се пратениците кои гласаа „ЗА“ промена на името на Република Македонија

Собранието на Република Македонија денеска го усвои законот за ратификација на Конечната спогодба за решавање на разликата како што е опишана во резолуциите на Советот за безбедност на Обединетите нации 817 (1993) и 845 (1993), престанување на Времената спогодба од 1995 година и воспоставување на стратешко партнерство.

Договорот за решавање на 27-годишниот спор за името со Грција беше ратификуван со 69 гласови „за“, без против и воздржани. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ја бојкотираа седницата за ратификување на овој договор, бидејќи како што кажаа не сакаат да дадат легитимитет на истиот. Отсустен од оваа седница беше и пратеникот на СДСМ, Ферид Мухиќ, кој изрази незадоволство поради ваквиот договор со Грција.

Ова се пратениците кои гласаа „ЗА“ ратификација на договорот со Грција:

Џеват Адеми

Ејуп Алими

Петар Атанасов

Али Ахмети

Амди Бајрам

Теута Биљали

Анета Симеска Димоска

Павле Богоевски

Костадин Ацевски

Диме Велковски

Африм Гаши

Артан Груби

Мерал Узеири Ферати

Сашко Атанасов

Лидија Тасевска

Агим Муртезанов

Милева Георгиева

Мирсада Емини Асани

Мирослав Јовановиќ

Фадил Зендели

Мухамед Зекири

Енес Ибрахим

Реџеп Мемеди

Панче Иванов

Реџаил Исмаили

Ристе Ташев

Алија Камберовски

Неџбедин Карамани

Ѓулумсер Касапи

Александар Кирацовски

Бетиане Китев

Тања Ковачев

Далибор Богдановски

Сашко Костов

Катерина Кузмановска

Жаклина Лазаревска

Мери Лазарова

Хари Локвенец

Бранко Маноиловски

Никица Корубин

Весел Мемеди

Горан Милевски

Соња Мираковска

Горан Мисовски

Јован Митревски

Маја Морачанин

Јулијана Николова

Бети Рабаџиевска Наумовска

Илија Николовски

Самка Ибраимоски

Костадин Костадинов

Татјана Прентовиќ

Сурија Рашиди

Чедомир Саздовски

Кети Смилевска

Славица Митева Шуманска

Ирена Стефоска

Мира Стојчевска

Фросина Ташевска Ременски

Благојче Трпевски

Томислав Тунтев

Ивана Туфекџиќ

Шпреса Хадри

Јусуф Хасани

Талат Џафери

Агим Шаќири

Јагода Шахпаска

Лилјана Поповска

Татијана Лалчевска

Најнови вести

Коронавирус