вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 30
home Вести

Ова речиси сите верници треба да го направат на овој свет ден- една работа никако не ја правете на Успението на Пресвета Богородица

Ова речиси сите верници треба да го направат на овој свет ден- една работа никако не ја правете на Успението на Пресвета Богородица

Денеска е големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, а воедно овој ден е прогласен за неработен.

Од повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е еден од најзначајните.

Затоа народот овој празник го нарекува уште и Голема Богородица.

За празниците Голема и Мала Богородица обичај е, особено жените, да ги почитуваам поголемиот број забрани кои се однесуваат на извршувањето домашни обврски.

На верниците, особено на жените им се препорачува утре да не чистат, перат и да ги завршуваат домашните обврски.

Исто така, овој ден не е добар за отпочнување на нови бизниси.

Коронавирус