четврток, 30. март 2023. Вести денес: 135
home Вести

Отворен предмет по допрен глас во врска со доделувањето на концесијата за центрите за дијализа

Отворен предмет по допрен глас во врска со доделувањето на концесијата за центрите за дијализа

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција отвори предмет по допрен глас во врска со доделувањето на концесијата за центрите за дијализа во Република Македонија.

– Следејќи ги реакциите на „Нефрон“ – Здружение за бубрежно болни граѓани и написите на одредени медиуми кои укажуваат на низа недоследности при спроведување на постапката по Огласот за доделување концесии на центрите за вршење дијализа, Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција оцени дека постои основ на сомнение што треба да се провери. Сомненијата укажуваат дека постапката е спроведена на нетранспарентен начин со индиректно фаворизирање на правни и физички лица при што познати меѓународни провајдери со големо искуство се ставени во подредена положба, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство.

Воедно, како што посочуваат од Обвинителството, постои основ на сомнение и во врска со Одлуката за утврдување на референтна цена за хемодијализен третман согласно Упатството за начинот на вршење на здравствената дејност која се однесува на лекувањето со дијализа, со која што референтната цена на чинење на пакетот – хемодијализен третман кај хронична бубрежна инсуфициенција е зголемена од 4855 денари на 5.400 денари.

МИА