четврток, 3. декември 2020. Вести денес: 132
Во живо

Скопје и денеска блокирано, ВМРО-ДПМНЕ протестира на три локации!

home Вести

Оставки или суспензија за сите од СЈО како не би ја попречувале истрагата

Оставки или суспензија за сите од СЈО како не би ја попречувале истрагата

Во емисијата “Што не е јасно” на Алфа телевизија во врска со темата “Оставки на специјалните обвинители и враќање на парите” и енормните бонуси што ги добивале обвинителите, адвокатите Тони Менкиноски и Драган Малиновски јасно истакнаа дека во случајот се погазени начелата и принципите за совесност, одговорност, коректност и побараа оставки.

Адвокатот Тони Менкиноски истакна дека постои свесно злоупотребување на законот од страна на носителите во специјалното јавно обвинителство.

-Проучувајќи, утврдив дека оваа област е доста регулирана и во делот за надоместоците кои можат да ги добијат јавните обвинители согласно законите може да биде 35 отсто во висина од платата која е примена. Тоа е регулирано според законот за СЈО и законот за изменување и дополнување за јавна обвинителска служба, законот за платите на јавните обвинители. Така да тука постојат стрикни законски одредби. Значи јасно е утврдено колкава може да биде платата на Катица Јанева и на јавните обвинители на РМ. Значи максималната плата на катица јанева можела да биде 90 илјади денари со се сите надоместоци, а максималната плата на другите обвинители да биде 76 илјади денари. Тие треба веднаш да си поднесат оставка и да ги вратат парите назад и да не ја бламираат македонската јавност, бидејќи ова што се случува е срамота. Ваквото садистичко однесување од страна на СЈО со парите од државните обврзници не е дозволено. Значи постои мотив според кој тие го избегнувале законот. Јасен е законот. Имено, после овој скандал јас очекувам дека веднаш специјалните јавни обвинители треба да си поднесат оставки, а доколку тоа не се случи потребно е јавниот обвинител на РМ веднаш да ги суспендира овие обвинители, рече Менкиноски.

Коронавирус