четврток, 2. декември 2021. Вести денес: 132
home Вести

Охрид го бара споменикот на Цар Самоил: Заев е запознаен со барањето, се чека ревизија

-Нашиот став е дека местото на Цар Самоил е во Охрид и затоа имаме намера во понатамошниот дел, до завршувањето на ревизијата, да побараме тој споменик да биде дислоциран во Охрид. Да почекаме и очекуваме во скоро време позитивен исход, рече Стојановски.
Охрид го бара споменикот на Цар Самоил: Заев е запознаен со барањето, се чека ревизија

Општина Охрид сака дел од спомениците од „Скопје 2014“ да се префрлат во Охрид.

Градоначалникот Јован Стојановски вели дека за почеток бараат да биде дислоциран споменикот на Цар Самоил, за кој вели дека местото му е во Охрид.

Но, ќе почекаат да заврши целата ревизија на проектот која ја води комисија во рамките на Министерството за култура.

-Нашиот став е дека местото на Цар Самоил е во Охрид и затоа имаме намера во понатамошниот дел, до завршувањето на ревизијата, да побараме тој споменик да биде дислоциран во Охрид. Да почекаме и очекуваме во скоро време позитивен исход, рече Стојановски.

Стојановски вели дека досега имале разговори и со премиерот и со Министерството за култура по однос на ова прашање.

Вели дека размислуваат и за можна локација каде споменикот би бил поставен. Неодамна и од здружението Богојавление од Охрид испратиле барање до локалната самоуправа да се заложи споменикот на Христо Узунов кој исто така е дел од проектот „Скопје 2014“ да биде донесен во Охрид.

Коронавирус