сабота, 16. јануари 2021. Вести денес: 75
home Вести

Одбележување на Светскиот ден на борба против туберкулозата

Одбележување на Светскиот ден на борба против туберкулозата

Под мотото „Време е за акција…. за крај на туберкулозата” ЈЗУ Институт за белодробни заболувања и Националниот координативен механизам со поддршка на Министерството за здравство денеска ќе го одбележат 24 март, Светскиот ден на туберкулозата, ден посветен на борбата против туберкулозата.

Во рамки на одбележувањето на денот ќе се одржи тркалезна маса на која ќе се обратат и дискутираат експерти за туберкулоза и претставници од граѓанскиот сектор кои директно работат со оваа проблематика и даваат свој придонес во превенција и елиминација на туберкулозата.

Доктори од Институт за белодробни заболувања и туберкулоза ќе говорат за „Туберкулозата во Македонија, состојби и предизвици“, „Одржливост на превентивната програма за туберкулоза 2019 година“ како за туберкулозата на глобално ниво.

Најнови вести

Коронавирус