петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 150
home Вести

Одбележување на Меѓународниот ден на ХМЛ

Одбележување на Меѓународниот ден на ХМЛ

Здружението за помош на заболени од хронична миелоична леукемија – ХМЛ денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден на заболените од ХМЛ.

– Ова смртоносно канцерогено заболување одзеде многу невини животи, како кај нас така и во светот, но во последните десетина години пронајдена е цела гама на Smart лекови TKI – Tirozin Kinaza Inhibitori, со што болеста е ставена под контрола. Денес се се позачестени и обидите на престанок на земање на терапија кај пациентите што низ години покажале соодветни здравствени резултати во таканаречените Stop treatment – научни студии, информира Здружението за помош на заболени од хронична миелоична леукемија – ХМЛ.

Меѓународниот ХМЛ ден се одбележува во повеќе од 100 држави во светот.

(Миа)

Коронавирус