недела, 24. септември 2023. Вести денес: 25
home Вести

Од утре во Македонија почнува индијанско лето- еве какво време не очекува!

Од утре во Македонија почнува индијанско лето- еве какво време не очекува!

Периодот кој настапува се нарекува „индијанско лето“, што значи следуваат пријатни и сончеви денови пред нас.

Терминот „индијанско лето“ настанал во Америка некаде кон крајот на 18. век, па од тој перод наваму продолжува да се користи.

Според Американците овој израз има врска со Индијанците, а постои и верзија како настанал.

Во прашање е феноментот доцно лето, пропратено со утринска магла, убаво време и прекрасни бои, што било карактеристично за пределите каде биле населени исклучиво Индијанците.

Во нашите краишта, честопати по правата појава на есенскиот мраз се појавува топлотен бран кој носи температура, повисока од просечната за тој дел од годината.

Убавото и суво време, речиси без ветер и неретко проследено и со слаба утринска магла, може да трае од неколку дена, па сѐ до 2-3 недели.