среда, 23. јуни 2021. Вести денес: 65
home Вести

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ: Денеска е Св. Григориј Богослов

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ: Денеска е Св. Григориј Богослов

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 јануари. Денеска е Св. Григориј Богослов.

Во Црквата името Богослов го носат само три личности: Јован, апостолот и евангелист, Симеон, наречен Нов Богослов, и Григориј Кападокиецот, кого го славиме денес.

Последниов се роди во 330 година во Аријанз. Ги помина сите степени на тогашната наука, завршувајќи го образованието во Атина заедно со свети Василиј Велики.

Григориј бил поетичен, чувствителен дух, но состојбите во Црквата во четвртиот век долго не му оставале можност да се повлече во ненарушено богомислие. Тоа му пошло од рака кон крајот на животот. Се повлекол во родниот Аријанз и тука го предал духот на Бога околу 390 година.

Најнови вести

ЕУРО 2020

Македонија