петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 1
home Вести

Од 6 до 20 часот се забранува движење низ шума

Од 6 до 20 часот се забранува движење низ шума

Јавното претпријатие „Национални шуми“, известува дека со оглед на зголемената опасност од појава на шумски пожари на отворен простор како резултат на зголемените температури, воведе делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува, на целата територија на Република  Македонија, по претходно добиена согласност од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Делумната забрана за движење во шума, важи во период од 6 до 20 часот и ќе трае се до проценката дека е намален ризикот од појава на шумски пожари, односно до нејзино отповикување.

Движењето ќе биде дозволено единствено со писмена дозвола издадена од подружниците на ЈП за подрачјето со кое стопанисуваат.