понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 165
home Вести

Објавена листата на најевтини градови за живот во Европа: Меѓу нив и Скопје, најголем дел се од регионот

Најевтини градови за живот, освен во Македонија, има и во Србија, Романија, Украина, Русија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарија и Албанија.
Објавена листата на најевтини градови за живот во Европа: Меѓу нив и Скопје, најголем дел се од регионот

Месечните трошоци од 700 евра претставуваат трети од трошоците на жителите на Лондон, односно половина од трошоците на оние кои живеат во Манчестер, Глазгов или Ливерпул.

На листата на 26 градови во кои е возможно да се живее со помалку од 700 евра, која ја објави Бизнис Инсајдер, се најде и Скопје, како и уште неколку од Балканот.

Најевтини градови за живот, освен во Македонија, има и во Србија, Романија, Украина, Русија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарија и Албанија.

При изработката на листата, во предвид се земени економската ситуација, културата и приликите за вработување. Па на таа листа најевтин град во регионот е Приштина, а најскап Сараево, Скопје е 14-ти на оваа листа.

Месечните трошоци од 700 евра претставуваат трети од трошоците на жителите на Лондон, односно половина од трошоците на оние кои живеат во Манчестер, Глазгов или Ливерпул.

Еве ја листата на 26 најевтини градови за живот:

26. Сараево, Босна и Херцеговина- 680 евра

25. Казан, Русија- 672 евра

24. Новосибирск, Русија- 670 евра

23. Варна, Бугарија- 664 евра

22. Темишвар, Романија- 661 евро

21. Нижни Новогород, Русија- 660 евра

20. Јаши, Романија- 652 евра

19. Тирана, Албанија- 636 евра

18.Бањалука, Босна и Херцеговина- 627 евра

17. Минск, Белорусија- 622 евра

16. Пловдив, Бугарија- 620 евра

15. Сибињ- Романија- 617 евра

14. СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА- 614 ЕВРА

13. Брашов, Романија- 610 евра

12. Нови Сад, Србија- 600 евра

11. Велики Варадин, Романија- 594 евра

10. Арад, Романија- 583 евра

9. Киев, Украина- 565 евра

8. Кишињев, Молдавија- 560 евра

7. Одеса, Украина- 557 евра

6. Ниш, Србија- 542 евра

5. Крајова, Романија- 530 евра

4. Приштина, Косово- 502 евра

3. Харков, Украина- 460 евра

2. Лвов, Украина- 465 евра

1. Дњепар, Украина- 450 евра

Најнови вести

Коронавирус