сабота, 25. јуни 2022. Вести денес: 33
home Вести

Обезбедувањето на Филипче од МВР може да чини над стотина илјади евра

Обезбедувањето на Филипче од МВР може да чини над стотина илјади евра

Личното обезбедување што МВР по препорака на Агенцијата за национална безбедност го доби екс министерот за здравство Венко Филипче според експерти за лично обезбедување може да чини и над стотина илјади евра за период од 180 дена.

Овие суми според експертите кои инсистираат на анонимност поради страв од одмазда, се аплицираат ако за него нема специјални дополнителни мерки кои чинат уште повеќе.

Според основните протоколи за лично обезбедување во заштитата на Филипче треба да учествуваат најмалку 4 а може да бидат и до 20 луѓе. Бруто плата на еден вработен во МВР од службата за лично обезбедување на функционери со се дополнителните трошоци е околу 1000 евра бруто месечно без трошоци за техничките средства и возила, пишува Експрес.мк.

Ако во текот на 24 часа тројца агенти на МВР се менуваат на смена за чување на Филипче а еден одмара тоа значи дека само за неговото обезбедување ќе бидат потрошени ресурси кои чинат над 20 илјади евра само за агентите.

Целиот текст прочитајте го на Експрес.

Коронавирус