петок, 30. септември 2022. Вести денес: 178
home Вести

Ново поскапување на дел од цигарите од 5 до 10 денари

Ново поскапување на дел од цигарите од 5 до 10 денари

Дел од цигарите во продавниците поскапеа од 5 до 10 денари. Така цигарите „жаде“ и „лаки страјк“ од 95 денари за кутија, сега се продаваат по 100 денари, а цената на „ротманс“ се зголеми од 100 на 110 денари.

Дистрибутерите на цигари велат дека зголемувањето на цените на домашниот пазар се должи на тоа што производителите ги зголемиле цените.

– Цигарите со кои ние работиме поскапеа 5 денари, како резултата на зголемената цена од добавувачите и ова поскапување не се должи на зголемена акциза, таква нова корекција може да се очекува во јули – велат од „Еуротабак“.

Според Законот за акцизи, акците за цигарите постепено се зголемуват во периодот од 2013 година до 2023 година. Акцизата на цигари сега изнесува 2,453 денари по парче (тежина по парче е просечната тежина на 1.000 парчиња без филтер и додаток) и 9 проценти од малопродажната цена по кутија.

На 1 јули, ќе има ново зголемување на цените на сите цигари, и тоа ќе биде резултат на зголемувањето на акцизата.

„Од 1 јули 2016 година заклучно со 1 јули 2023 година стапките на наспецифичната и на минималната акциза на цигарите се зголемуваат за 0,20 денари по парче на 1 јули во секоја година“, информират од Министерството за финансии.

Коронавирус