недела, 2. април 2023. Вести денес: 23
home Вести

НОВИ СОЗНАНИЈА: Траги од истекување на гориво биле пронајдени на 300 метри од местото на трагичната нecpeќа

НОВИ СОЗНАНИЈА: Траги од истекување на гориво биле пронајдени на 300 метри од местото на трагичната нecpeќа
МИА

Траги од истекување гориво се гледаат на 300 метри пред несреќата со македонскиот автобус на автопатот Струма. Ова го констатирала инспекцијата на подрачното министерство, објасни министерката Виолета Комитова за Нова.бг.

Таа објасни и дека делот каде што се случила несреќата нема закон 16 и според документи не се работи за автопат туку обичен меѓуградски пат.

-До пред некој ден не знаев дека делот од Струма каде се случи тешката автобуска несреќа не е автопат, туку обичен, широк меѓуградски пат. Со голо око сите гледаме добар пат. Но, со голо око не можеме да ги почувствуваме падините на него, рече министерката.

-Патот нема акт 16, бидејќи не се завршени постапките за експропријација. Според проектот, ова е патот Е-79, со максимална дозволена брзина од 90 km/h. Ова не е автопат, додаде министерот како одговор на прашање зошто брзината во оваа делница е зголемена на 120 км/ч.

Таа кажа и дека заштитната ограда во кобниот дел била во нормите што важеле во моментот кога била поставена.

-Има знаци на местото кои можеби падналe пред неколку месеци. РИА презеде акција за обновување на заштитната ограда. Сепак, нашата најголема слабост е обележувањето.  Поставена е само средната централна линија, потенцира Комитова.

Најнови вести