среда, 20. октомври 2021. Вести денес: 0
home Вести

Нова провокација од Бугарија: За македонската правословна црква велат „непостоечка црква“

Нова провокација од Бугарија: За македонската правословна црква велат „непостоечка црква“

Не престануваат провокациите на Бугарија кон Македонија и македонскиот народ. Сега се работи за статија во софискиот „Труд“ со наслов „Во заштита на Бугарската црква во Македонија“, од Спас Ташев – член на историскиот институт на Бугарската академија на науките.

Авторот вели дека комунистичката идеологија пројавува нетрпеливост кон религијата, зашто во идеолошката посветеност во тоталитарното општество не може да има поделби. Според него единствено дозволена отстапка е поставувањето на религиозните институции под контрола на државата и дека тоа токму се случуило во март 1945 г. Спас Ташев пишува дека на територијата на денешна Македонија се создава до тогаш непостоечка црква за да се помогне постигнувањето на набележаните цели, односно македонската правславна црква ја нарекува непостоечка.

Тој исто така вели: „Тогаш се уште има илузии дека новата власт нема целосно да раскине со бугарските традиции, но последователно двајца од учесниците скапо ги плаќаат своите заблуди-свештениците Методи Гогов и Никола Апостолски се осудени на 5,6 и 2,6 години затвор.“

Локални избори 2021